Comportamentul pietonului la semafor

De cate ori ies pe strada, nu pot sa nu observ un comportament cel putin interesant al pietonilor cand vine vorba de stat la semafor.

La 8 din 10 semafoare il gasesti pe "el". El e cel care desi vede culoarea rosie la semafor, coboara de pe bordura incercand sa treaca. Masini sunt multe, asa ca nu reuseste si ramane pe loc (in strada) asteptand nerabdator, grabit...

Ce mi se pare si mai interesant e faptul ca de cele mai multe ori acelasi individ uita sa mai plece cand se face "in sfarsit" verde. Il vezi incremenit in strada, plecand confuz de pe loc cand vede ca cei de pe trotuar l-au lasat deja in urma.

Si mai e un comportament fascinant cand vine vorba de semafor. Vad oameni care se indreapta catre un semafor in pas normal (deloc grabit). Daca se afla la 20-30m de semafor si vad ca urmeaza sa se faca rosu, o iau la fuga ca apucatii sa apuce sa treaca. De multe ori, daca ar fi pastrat ritmul initial ar mai fi stat maxim 20 de secunde si semaforul s-ar fi facut din nou verde.

Si stau si ma gandesc. Unde se grabesc brusc oamenii cand vad ca urmeaza sa se faca rosu? De ce pana acum nu aveau probleme de timp si deodata semaforul ii face sa-si dea seama ca se grabesc.

Mi-a zis mie bunicul cand eram mai mic: "Stii cum se cunoaste calu' puturos? E ala care bate din copita atunci cand sta pe loc. Ala sigur cand o sa-i dai bice o sa se miste incet...".